2017

 

Budžet od 767 miliona KM - osjećamo li se bogato?
Prave se nerentabilna skijališta, pomažu vlasnici luksuznih apartmana, na hiljade kupuju duge cijevi policiji, uvijek nanovo kroje skupe i nepotrebne elektronske platforme - i sve to u kantonu koji još uvijek loži ćumur, od fabrika ima tržne centre, od poljoprivrede - građevinske placeve, a škole i domove zdravlja 'optimizira' - zatvaranjem. 

Sretna nam Nova budžetska 2018.!

 

Vodosnabdijevanje u gradu se popravilo tek s obilnim jesenjim kišama. Vodoodbrana Sarajeva nastavlja s radom - da se sve ne svede na rastaljivanje unutar SDA i da vlasti opet ne bi zaboravile na gorući problem. Organizujemo i Javnu raspravu o Nacrtu BUDŽETA KANTONA SARAJEVO ZA 2018. godinu, u utorak, 28. 11. 2017. godine u 17:30, Velika sala opštine Stari Grad

 

Banovići, Kruščica, Fortuna, samo u ovoj godini - skupine žena, koje su bile izložene policijskom nasilju i bahatosti. Koristimo protest jednog od policijskog sindikata zbog udara na njihove penzije da ih podsjetimo da upravo radni ljudi ove zemlje pune penzioni fond. Zna li policija ko je pljačkaška banda u ovoj zemlji?

 

Već mjesec i po dana, od 2. augusta, mještani i mještanke svakodnevno stražare kraj svoje rijeke i vlastitim tijelima je brane od bagera. Država na narod šalje specijalce koji tuku nenaoružane i nenasilne, u najvećem broju čuvarKE rijeke.

 

Budući da ima novca za rekonstrukciju vodovoda i budući da se isto ovo javno preduzeće decenijama prije besprijekorno staralo o vodosnabdijevanju grada,
ZAŠTO MI SADA TRPIMO REDUKCIJE IZ GODINE U GODINU?

 

Stupite u štrajk – pozovite grad da stane uz vas!
Zahtijevajte smjenu uprave!
Zahtijevajte smjene svih onih koji su dopustili da se štedi na ljudskim životima.
Možemo ih zaustaviti – vi i mi zajedno.

 

Šta zaista truje Kanton Sarajevo - bezopasne zmije iz Koševskog potoka ili reformske/rasprodajne agende kantonalaca iz zgrade pored.

 

 

SARAJEVO POSTAJE VELIKA GRAĐEVINSKA LOKACIJA ZA BOGATE!
Sve može postati građevinska lokacija, bez obzira na javni interes šire zajednice. 14 HILJADA hektara poljoprivednog zemljišta pretvara se u građevinske placeve - cjelokupno područje od Hadžića do Ivan-Sedla biće pretvoreno u neprekidni niz apartmanskih naselja.

 

 

SMRTNU PRESUDU školskim dispanzerima, Studentskoj poliklinici, Dispanzeru za žene u Skerlićevoj, klinikama na Stomatologiji, stomatologiji u domovima zdravlja i mnogim drugim ustanovama izrekla su Vlada i poslanici vladajuće većine Skupštine Kantona Sarajevo.

 

Vanredno izdanje biltena za poslanike Skupštine Kantona Sarajevo povodom zasjedanja na kojem će se odlučivati o sudbini naših zajedničkih dobara, zdravstvenih ustanova i obrazovanja: Protiv kontrole SDA nad preostalim zajedničkim dobrima.

 

Ministarka zdravstva Kantona Sarajevo Zilha Ademaj (SBB) na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo 10. aprila pokušaće obezbijediti glasove za svoj prijedlog reorganizacije zdravstva. Osnovni cilj reorganizacije je – ušteda.
Tako se Ministarstvo hvali da štedi jer ljekari idu u penziju a ne zapošljavaju se novi. Zato sad na Podhrastovima radi 16 specijalista za plućne bolesti, dok ih je prije rata bilo 50. A mi uveliko prednjačimo u Evropi po karcinomima pluća. O razvoju zdravstva ni riječi – kaže se da će strategiju razvoja uraditi naknadno. Nakon što uštede na nama.

 

 

Kako se u pozadini vijenaca i govora rasprodaju naša zajednička dobra: U ponedjeljak, 10. aprila Vlada Kantona Sarajevo serviraće Skupštini Prijedlog zakona o izmjenama i dotpunama Zakona o javno-privatnom partnerstvu. Po hitnom postupku – nema javne rasprave, nema izmjena, uzmi ili ostavi. Vladi se žuri. Nanizali se, tvrde, razni projekti, samo čekaju usvajanje pa da krenu na posao.

 

 

Nakon što su lansirale kampanju prvog ešalona navodnih eksperata za javno-privatno partnerstvo kao jedino rješenje za popljačkana gradska komunalna preduzeća, vlasti u Sarajevskom kantonu otvaraju novi kolosijek prikrivene privatizacije – koncesije.

 

Voda nije na prodaju. Moramo zaštititi našu vodu od privatizacije, zagađenja, koncesija. Ustav Kantona mora se promijeniti da zaštiti naše pravo na vodu, a Kanton ima pare da riješi problem vodosnabdijevanja u Sarajevu.

 

Sarajevske vlasti opet imaju velike građevinske planove u opštini vrjednijoj od 10 drugih: Nova betonska čudovišta na Marijin-dvoru!
 

 

Tuzlanska DITA snagom svojih radnika i radnica podiže se iz propasti privatizacije. Sarajevska industrija nije preživjela privatizaciju. 

 

Dvoje sugrađana je izgorilo jer je hidrantska mreža zapuštena, a profesionalni vatrogasci u budžetima vlasti imaju lošiji tretman nego policijske cokule. Na šta smo još oguglali u svakodnevnom životu u gradu Sarajevu?

 

Sarajevski Vodovod sistematski se uništava da bi se pripremila privatizacija jednog od najznačajnijih prirodnih resursa. To bi sam opstanak grada stavilo na milost i nemilost privatnika i njegove procjene željenog profita. 

 

Zašto je zimus umrla mlada radnica u Travniku? Zašto se guše rudari, zašto padaju građevinske skele? Zato što su radnici samo potrošna roba za reformske agende međunarodnih eksperata i domaćih profitera.