Jedan grad, jedna borba - bitka za svakog slobodnog čovjeka

Jedan grad, jedna borba je politička organizacija koja se bori da Sarajevo bude mjesto u kojem ljudi dobro žive i dostojanstveno rade, a ne građevinska lokacija.

Borimo se protiv privatizacije vode, zdravstva, prostora, infrastrukture i drugih zajedničkih dobara. Radimo protiv svih koji gradom raspolažu kao privatnom svojinom. borimo se za društvena dobra i ustanove, protiv premoći privatnih interesa nad potrebama i interesima cijelog društva. Organizovali smo – i dobili – bitku za opstanak Opće bolnice u Sarajevu; vodimo bitku za Vijećnicu koja je uzurpirani javni prostor; učestvujemo u bitkama protiv zatvaranja škola i zdravstvenih ustanova, protiv betonizacije Marindvora i drugih, sve rjeđih javnih prostora u Sarajevu. Širom BiH radimo i pomažemo se s grupama koje se bore protiv nepravde, nejednakosti, dominacije i eksploatacije. Borimo se humorom i dopisima; službeno i neslužbeno; protestima i pisanom riječju.

Bitke ne dijelimo na male i velike. Od svake bitke raste i jača zajednička borba za drugačije i bolje Sarajevo u kojem ćemo mi sami odlučivati o našim životima.

Grad je jedan – borba je jedna!