Zašto znamo sve o kandidatima za Predsjedništvo BiH, a ništa o izboru direktora sarajevskog Vodovoda?

Sedmicama se najavljuje imenovanje direktora Vodovoda i sedmicama se odlaže. Iako je u pitanju javno preduzeće koje upravlja vodom, najdragocjenijim javnim dobrom ove zajednice, van stranačkih krugova ne zna se apsolutno ništa o kandidatima.
Bombarduju nas informacijama o kandidatima za predsjedništvo države koja nije u stanju 5 autobusa izbjeglica prevesti iz jednog kantona u drugi, a o ljudima koji će krojiti sudbinu Vodovoda - ne znamo ništa.
Za razliku od vitalnih nacionalnih odluka o saksijama u Predsjedništvu, uprava Vodovoda koju sad izaberu odlučivaće o programu obnove vodovodne mreže i o zaštiti izvorišta.
Ta uprava će presudno uticati i na plan vraćanja kredita Evropskoj banci, koje najbogatiji kanton uporno izbjegava preuzeti i forsira otplatu duga - mjenicama preduzeća, što će završiti parcijalnom ili potpunom privatizacijom naše vode. U vrijeme kad se države širom svijeta pripremaju za predstojeću globalnu nestašicu vode i štite svoju vodu, suvereno raspolaganje vodom za ovo je društvo znatno bitnije nego suvereno raspolaganje crvenim itisonom i trotoarom oko predsjedništva.
Zato tražimo pod hitno objavljivanje informacija o procesu odabira, te liste kandidata, s biografijama i planovima upravljanja. #VodaNarodu